Wie is Howie?

Met de naam Howie the Harp eren we samen met de Amerikaanse organisatie Community Acces (CA) de man Howard Geld. Iemand die zijn psychische kwetsbaarheid wist om te zetten in een kracht om anderen te helpen.

Vanaf zijn veertiende bracht Howard ruim twee jaar door in verschillende psychiatrische instellingen. Hij maakt er kennis met onder andere de diagnose schizofreen, psychotisch en manisch-depressief, maar ook met de stigmatiserende effecten daarvan. Later leerde Howard als dakloze het harde leven op straat kennen. Met zijn mondharmonica (in het engels ‘harp’) speelde hij geregeld wat inkomen bij elkaar. Buurtbewoners gaven hem om die reden de bijnaam Howie the Harp, een naam die hem beviel.


Historie

Howie the Harp was kwaad over wat hem en anderen met een ‘psychiatrisch stempel’ in de samenleving overkwam. Tegelijkertijd raakte hij ook meer en meer overtuigd van zijn eigen positieve kracht. Vanuit die kracht heeft hij zich vanaf 1970 opgewerkt tot bevlogen en geliefd voorvechter van de rechten van mensen met een psychiatrische aandoening. In 1993 werd hij Director of Advocacy bij Community Acces in New York. In die rol introduceerde hij het peer-to-peer concept: mensen met een psychiatrische geschiedenis zetten hun levenservaring en talenten in om elkaar te ondersteunen in hun herstel. 

Vanuit deze gedachte is een baanbrekend programma ontwikkeld dat de deelnemers traint om zelf controle te houden over hun welzijn en hen opleidt om te functioneren als professional in de sociale hulpverlening. Howie the Harp overleed in 1995 op 42-jarige leeftijd aan een hartstilstand, kort voordat het eerste opleidingsprogramma van start ging. 

Vele Howie the Harp studenten in New York City voltooiden inmiddels het intensieve opleidingsprogramma met succes en vonden werk in de sociale dienstverlening of daarbuiten. Op dit moment telt het programma jaarlijks 80 studenten. 

Relatie met Pameijer

Pameijer deelt de principes van het bijzondere Howie the Harp™ opleidingsprogramma met volle overtuiging en introduceerde daarom in 2012 met licentie van Community Acces de opleiding in Nederland. 

Onder licentie van Pameijer worden Nederlandse Howie the Harp™ studenten opgeleid om hun eigen kwetsbaarheid en kracht professioneel in te zetten als ervaringsdeskundige.