Jouke

Nieuws

Interview Howie ambassadeur Jouke Cornelisse

Eind zomer 2020 starten we in Amsterdam voor de derde keer met Howie the Harp, de opleiding tot professioneel ervaringsdeskundige. De komende maanden staan er nog vier informatiebijeenkomsten gepland. Jouke Cornelisse volgt de opleiding en loopt momenteel stage. Waarom is hij de opleiding gaan volgen en hoe ervaart hij deze?

Waarom ben je de opleiding gaan doen?
Jouke heeft zelf een traject bij HVO-Querido heeft doorlopen. “Ik vind dat sommige dingen beter hadden gekund. Het duurde bijvoorbeeld te lang voordat ik kon uitstromen, dat was niet nodig geweest. Ik wil helpen dingen te verbeteren en daarom ben ik de opleiding gaan volgen. En ook omdat ik heel graag van mijn uitkering af wil.”

Hoe ervaar je de opleiding?
Ik merk dat ik na vijf maanden opleiding echt een ontwikkeling heb doorgemaakt. Vanochtend ervaarde ik dat nog. Wanneer ik voorheen in de tram werd aangestoten, was mijn reactie ‘kijk uit’. Nu vroeg ik diegene of het ging. Door de opleiding zijn bovendien veel van mijn vooroordelen weggenomen. Ik kijk nu veel meer naar de mens.”

Howie heeft hem nog meer gebracht, namelijk een netwerk. “Ik ben zwaar alcoholist geweest. Wanneer je stopt met drinken, kom je in een sociaal gat. Mijn netwerk bestond uit de mensen met wie ik dronk en uit de mensen bij wie ik alcohol haalde. Het contact met mijn familie is door mijn verslaving oppervlakkig geworden. Nu ik bij Howie zit komen er weer mensen over de vloer.”

Hoe vind je je stage?
Jouke is een aantal weken geleden met zijn stage begonnen bij het team ondersteuners medezeggenschap van HVO-Querido, zij ondersteunen cliënten. “Ik heb het idee dat ik hier al lang rondloop. Ik kan mijn eigen tijd indelen en ga tevreden naar huis. Het gevoel dat ik nuttig ben heb ik lang gemist.”

Jouke vertelt wat zijn stage aantrekkelijke maakt: “Het leuke is dat ik de bewonerscommissies van HVO-Querido langsga. Ik ontmoet veel mensen en doe veel kennis op. Het voordeel van deze plek is dat ik meteen door kan geven wat ik hoor aan de CCR en eventueel aan de bestuurders.”
Jouke is dusdanig enthousiast over Howie the Harp dat hij een ambassadeur is: “als ik bij de locaties langsga wijs ik mensen op de opleiding. Ik weet dat een aantal zich al heeft aangemeld voor de informatiebijeenkomsten.”

De digitale informatiebijeenkomsten voor Howie the Harp Amsterdam zijn op 6 mei en 20 mei. Meld je voor een van de data aan via howie.the.harp.ams@hvoquerido.nl