Charda Stagebegeleiderkim Vierkant

Nieuws

"Ik luister nu beter en stel gerichtere vragen"

Charda Stuivenberg werkt bij het Herstelbureau van HVO-Querido. Ze kwam daar terecht via een training die ze daar volgde. "Ik wist al snel 'hier wil ik werken'. Bij de derde trainingsdag heb ik dat aangegeven." Ze werkt er nu als vrijwilliger en geeft ook zelf trainingen. Onlangs heeft ze de MOED-opleiding gevolgd, omdat ze meer verdieping wilde in het thema 'ervaringsdeskundigheid en herstel'. Foto: Charda (rechts) met haar stagebegeleider Kim

"Ik ben echt supergemotiveerd en wil me graag ontwikkelen. Mijn manager bij het Herstelbureau deed de suggestie voor deze opleiding." MOED is de opleiding voor mensen die in de zorg werken én een ingrijpende levenservaring hebben meegemaakt. 

Wat leerde je tijdens de opleiding?
In de opleiding staan ontwikkeling van ervaringskennis, theoretische en praktijkkennis op het programma. Hiermee maak je de beroepsvaardigheden van een ervaringsdeskundige eigen. Charda vertelt hier iets meer over: "Tijdens de studie deel je je ervaringen met elkaar. Je eigen ervaringskennis wordt daardoor breder. Daarnaast doe je veel aan reflectie. Je brengt dan een vraag in tijdens de les en medestudenten stellen je vragen, zodat je meer de diepte in gaat over iets dat je bezig houdt binnen je eigen herstel of op je werk. Door de vragen, leer je beter naar jezelf te kijken. Maar ook input geven, heeft me veel gebracht. Ik heb daarvan geleerd beter te luisteren en verdiepende vragen te stellen. 

Daarnaast kreeg je praktijkopdrachten. Een voorbeeld daarvan is de opdracht ‘maak samen met een cliënt of deelnemer een naastencirkel’. We hebben dat met een groep mensen gedaan in Amsterdam in een zogenoemde 'herstelgroep'. We zijn met elkaar het gesprek aangegaan over wie er welke rol in ons leven vervult. Hierdoor kwamen er waardevolle gesprekken tot stand waardoor deze groep ook nader tot elkaar kwam. Een collega van het Herstelbureau en ik begeleidden deze groep. Deze methode wil ik zeker vaker gebruiken." 

De studenten kregen ook de opdracht ‘Kwartier maken’. Charda vertelt dat dit best buiten haar comfortzone was. "Kwartier maken houdt hier in dat je het begrip 'herstel' buiten je team gaat promoten. Bij trainingen voor nieuwe medewerkers van HVO-Querido bijvoorbeeld heb ik mijn herstelverhaal verteld en de deelnemers zelf laten ervaren wat herstel inhoudt. Ik vond het spannend en leerzaam om dit voor een groep vreemden te doen, maar heel bruikbaar." Charda geeft aan dat het een onderdeel van haar werk is om ervaringsdeskundigheid, herstel en stigma vooral buiten ons eigen wereldje naar voren te brengen. 

Charda geeft aan dat ze de opleiding wel pittig vond. "Je start tijdens een lesdag met een ronde waarin iedereen vertelt hoe het gaat. Vervolgens krijg je theorie, deelt iemand een ervaringsverhaal en hadden we afwisselend reflectie of intervisie. Je moet natuurlijk goed opletten, luistert, je wordt geraakt en graaft in jezelf; dat was intensief." Wat ze wel heel prettig vond, was dat ze de opleiding gedeeltelijk thuis kon volgen. Ze heeft namelijk een bindweefselaandoening genaamd Ehlers Danlos. Daardoor heeft ze onder andere last van gewrichten en blessures en is ze veel vermoeid. 

Hoe kijk je op de opleiding terug?
Als Charda terugkijkt op de opleiding, geeft ze aan dat het haar veel heeft gebracht. "Ik heb mijn algemene vaardigheden als ervaringskundige naar hoger niveau kunnen brengen. Dat betekent dat ik nu gerichter luister en gerichter vragen stel. Ook kan ik een ervaring nu meer bij anderen laten ; ik richt me nu meer op de eigen regie van de ander." 


Charda geeft tenslotte aan dat ze haar netwerk heeft vergroot: "De MOED-opleiding is een hele fijne manier geweest om ervaringsdeskundigen uit heel het land te leren kennen en van ze te horen hoe zij hun ervaringsdeskundigheid inzetten."